Spørsmål og svar
Her vil du finne noen raske svar på vanlige spørsmål om maling med linoljemaling. Du kan lese mer under de forskjellige overskriftene her på nettstedet vårt.
Hvis du har andre spørsmål, er du velkommen til å sende oss en e-post på Post@historiskmaling.no eller kontakt oss her.
HVA ER LINOLJEMALING?
Svar :
Linoljemaling er en av våre eldste malinger vi har. Helt siden 1600 tallet har vi brukt denne i Norge. Linoljemaling er en dekkende maling som består i hovedsak av bindemiddelet linolje (enten rå eller kokt linolje) og pigment (som feks. jordpigment eller oksidpigmenter) Linoljemaling kan brukes innvendig på himling, vegg, listverk, vinduer, dører, møbler, innredninger, brannmurer og gulv. Utvendig kan linoljemaling med sink innhold benyttes på panel, vinduer, dører, mur , statuer, smijern, metall og hagemøbler. Sink som er et hvit, svakt pigment, fungerer som soppdreper i malingen.
HVA ER FORDELENE MED LINOLJEMALING?
Svar : Det er mange fordeler, blant de viktigste er at linoljen trenger langt inn i treet slik at den får meget vedheft til underlaget og tetter mot fukt og råte. Den blir med tiden også diffusjonsåpen. Den kriter, noe som gjør at den "ofrer" seg selv for ytre påkjenninger, slik at malingsfilmen ikke blir tykkere og tykkere med tiden. Den aldres vakkert. Lange vedlikeholdsintervaller. Linoljemaling er miljøvennlig og naturlig. Den er også veldig drøy i bruk.
Trebåt, hvordan behandles den?
Svar:
Det er enkelt å ta vare på og vedlikeholde en trebåt. Generelt brukes rå linolje og balsamterpentin til impregnering. Mye og lenge. Her må man ha en side, gjerne innsiden, av borddekkingen som er åpen, dvs. ikke behandlet med noe som danner en tett overflate.
For å styrke trebeskyttelsen kan du blande mer eller mindre tretjære i denne oljen, spesielt i de siste slagene. Andre typer tilsetningsstoffer i form av soppdrepende midler har vanligvis begrenset effekt og påvirker vanligvis linoljen negativt gjennom uønsket transformasjon av den kjemiske sammensetningen.
Fortsetter vi med den enkle behandlingen og ønsker å oppnå en vannavvisende overflatebehandling på for eksempel utsiden av borddekkingen, må det brukes lakk. Opprinnelig er lakk kokt linolje som etter gjentatte strøk danner en blank og tett overflate. Normalt kreves det minst 10, kanskje mer enn 20 slag før man når det punktet hvor overflaten er mettet og linoljen kan tørke til en fast og hard overflate. Gjennom århundrene har fineren utviklet seg fra dette enkle grunnlaget. Målet har vært å kunne redusere antall slag, korte ned tørketiden, øke glansen m.m. Tilsetningsstoffer i form av kinaolje, standolje, er brukt og senere er det også tilsatt alkyder og løsemidler.
Det marine miljøet er et av de tøffeste miljøene trevirke kan utsettes for. Fuktighetsendringer, temperaturendringer, salt, sol, skipsorm, bevegelseskrefter. Det stiller svært høye krav til materialene som kan brukes.
Tetninger av skjøter mellom for eksempel planking eller dekksplanker, tørkesprekker, gjennomføringer og andre hull i skrog og overbygg, skal kunne tettes med noe som fester seg under de mest "ekle" forhold og som tåler bevegelsene som finnes i et treskip. . Tetningen må heller ikke være for hard slik at den ikke kan skyves ut av skjøten eller sprekke ved behov.
HVOR KAN JEG MALE MED LINOLJEMALING?
Svar : Linoljemaling passer både utendørs og innendørs.
Linoljemaling kan males på stort sett hvilken som helst overflate som treverk,mur og metall. Undersøk vedheft på overflater av plast / akrylat, da oljemalinger "spenner" seg litt når den tørker, som igjen kan forårsake å dra underliggende maling av.
HVA BØR JEG HUSKE PÅ NÅR JEG SKAL MALE MED LINOLJEMALING?
Svar : - været er alltid viktig når du maler utendørs - unngå regn og sterk sol
- Fuktighetsinnholdet i underlaget må ikke overstige 16%
- Siden det tar litt lengre tid før linoljemaling tørker enn for annen maling, er det viktig å planlegge inn god tørketid. Gjerne fjerne skitt og løv rundt husveggen som kan blåse opp på veggen.
HVILKEN FORBEREDELSE SKAL JEG GJØRE FØR JEG BEGYNNER Å MALE?
Svar :
- vask overflatene med en passende malingsvask og skyll grundig. Vi anbefaler å ikke bruke lutholdige såper som kraftvask og lignende.Lut(kaustisk soda) og linolje blir såpe hvis det blandes. Bruk gjerne salmiakk ,så sterk som det er nødvendig for å få det rent. Bland også inn litt husvask for å få litt skum, slik at såpen blir "hengende" på veggen og virke 1-2 min før den skylles av med varmt vann. Ikke bland salmiakk og klor, da dette danner farlige gasser.
- Skrap bort alt løstsittende gammel maling.
- Erstatt dårlig tre (f.eks. bunnstykker, tverrbjelker osv. utsatte deler)
KVISTER - HVORDAN BEHANDLER JEG DEM FØR JEG MALER?
Svar :
- bruk bare skjellakk/kvistlakk innendørs - aldri utendørs
- bruk alltid ekte kvistlakk. Unngå latexbasert "kvistlakk" og sperregrunninger.
- la kvistlakken tørke grundig
- hvis kvistene er "friske", kan det være behov for 2 strøk med kvistlakk slik at den ikke "bløder" gjennom.
- grunning 2 ganger med linoljegrunning og sluttstrøk med matt ,halvblank eller blank linoljemaling
HAR EN KLEDNING UTEN LUFTING, KAN LINOLJEMALING BRUKES?
Svar : Kledning uten lufting krever at overflaten puster. Hvis du maler med diffusjonstett maling, stenges fuktighet inne bak malingen, forhindrer fuktvandring og danner grobunn for sopp og råte. Linoljemaling egner seg meget god til å male på kledninger uten lufting.
HVILKE VERKTØY OG PENSLER SKAL JEG BRUKE?
Svar :
- linoljemaling bør alltid males med svinebustpensel av god kvalitet som Gnesta pensel- IKKE bruk ruller eller malingssprøyte
- bruk runde eller halvrunde børster for fasade
- bruk en rund eller skrå børste til vindusrammer
HVA ER VIKTIG Å HUSKE PÅ NÅR DU MALER MED LINOLJEMALING?
Svar :
- linoljemaling skal alltid males TYNNT - og bearbeides inn i underlaget.
- la hvert strøk maling tørke grundig - minst 36-48 timer avhengig av været og tilgang på frisk luft.
- ikke fyll sprekker større enn 2 mm (disse fylles med linoljekitt)
LINOLJEMALINGEN HAR BLITT RYNKETE,HVA HAR SKJEDD?
Svar :
- hvis malingen er for tykt malt, tørker den på overflaten og kan deretter bli krøllete og rynkete.
- du har hatt alt for travelt med å male neste lag, og det er derfor det underliggende malingslaget ikke har tørket ordentlig. Viktig med god tørk.
FÅTT BLÆRER I MALINGEN ETTER MALING MED LINOLJEMALING?
Svar :
Mulig for tykt malt med maling får overflatelaget til å tørke, før de indre malingslagene har gjennomtørket.
Sterk sol varmer opp linolje i de indre malingslagene og den utvides slik at det dannes blærer.
HVORDAN KRITTER LINOLJEMALING?
Svar : Linoljen brytes naturlig ned av UV-lyset og danner et pulver som regner bort. Standolje som Engwall o Claessons linoljemaling inneholder, kokes ved høyere temperatur enn vanlig kokt linolje og er derfor lenger motstandsdyktig mot nedbrytning, som både råolje og kokt linolje.
KAN JEG MALE LINOLJEMALING PÅ EN ALKYDOLJEMALING /OLJEMALING?
Svar :
Ja, det er mulig. Linoljemaling holder seg til de fleste materialer, men en alkydoljemaling eldes på en slik måte at den blir hard og eggeskallaktig. Etter hvert har ikke malingen styrke til å "følge" når underlaget (f.eks. Tre) beveger seg, da sprekker det og flasser. Da spiller det ingen rolle om det er en god farge over.
HVOR SENT PÅ HØSTEN KAN JEG MALE UTENDØRS MED LINOLJEMALING?
Svar :
Linoljemaling må trenge gjennom underlaget for å få vedheft. Hvis overflaten er fuktig (over 20%), kan du ikke male. Da er det en risiko for at malingen flasser av. Det er også viktig at hvert lag får tørke ordentlig mellom strøk, og i kjøligere vær kan du forvente lengre tørketider. Fukt mellom strøk kan også bety dårlig vedheft. Forsikre deg om at overflaten er ordentlig tørr. Det skal ikke være kaldere enn 5 plussgrader hele dagen. Det er upassende å male i regn.
JEG HAR HØRT AT DU IKKE SKAL MALE I DIREKTE SOLLYS, ER DET RIKTIG?
Svar :
Ja, hvis solen varmer ordentlig opp om sommeren, tørker malingen på overflaten for raskt, og dette kan føre til problemet med "blemmer".
JEG HAR MALT MED LINOLJEMALING, MEN HAR HATT GLANSFORSKJELLER I RESULTATET. HVA ER DET AVHENGIG AV, OG HVA KAN JEG GJØRE MED DET?
Svar :
Hvis overflaten suger ulikt eller hvis fargen er malt ujevnt, vil du få matte / glansete flekker. For å få et jevnt resultat,vent 3-6 dager og mal et strøk til. Særlig den matte linoljemaling er ømfintlig på ujevn maling, så den må slipes godt ned før ommaling.
JEG HAR MALT MED LINOLJEMALING, MEN HAR HATT GLANSFORSKJELLER I RESULTATET. HVA ER DET AVHENGIG AV, OG HVA KAN JEG GJØRE MED DET?
Svar :
Hvis overflaten suger annerledes eller hvis fargen er stryket ujevnt, vil du få matte / glansete flekker. For å få et jevnt resultat, gjør en annen stryking.
JEG VIL GJERNE OLJE GULVENE MINE, MEN HAR HØRT AT DET ER STOR RISIKO FOR AT DET BEGYNNER Å BRENNE, SÅ JEG VET IKKE OM JEG TØR.
Svar :
Linolje sammen med visse tekstiler og / eller sponplater kan generere en kjemisk reaksjon som utløser brann. Det du bør være forsiktig med er gulv med brede sprekker der oljen kan dryppe ned i isolasjonen. Du bør du vurdere om du skal tette hullene før du maler. Brannfaren opphører når oljen har oksidert, dvs. tørket. Filler som brukes til linolje skal lagres godt fuktet i tett lukkede beholdere eller forbrennes. Linolje i seg selv kan ikke begynne å brenne.
JEG HAR VED ET UHELL GLEMT LINOLJEMALING I TORVET OM VINTEREN. ER DEN ØDELAGT NÅ SOM DEN HAR BLITT UTSATT FOR FROST?
Svar :
Linoljemaling ødelegges ikke hvis den fryser, bare rør den opp og bruk den igjen. Vår emulsjonsmaling vegg- og takmaling må imidlertid oppbevares frostfritt.
HVORDAN SKAL JEG BEST LAGRE BOKSER AV LINOLJEMALING?
Svar :
Det er veldig viktig at glassene er tett lukket. Hvis krukken får stå i mange år og luft kommer inn, dannes det "skinn" og til slutt blir det en stor klump, og det er da usikkert om malingen kan reddes.
JEG ÅPNET ET SPANN SOM HADDE VÆRT URØRT EN STUND, OG DET VIRKET SOM OM MALINGEN / PIGMENTET HADDE SUNKET TIL BUNNS OG BARE OLJEN VAR OVER. ER DEN ØDELAGT?
Svar :
Du kan røre i malingen igjen. Start med en skrutrekker og forstøv malingen, og rør deretter med en rørnøkkel. I en tettsittende krukke holder linoljemaling så lenge som mulig. Hvis det er hud på malingen, må du alltid fjerne huden før du rører.
ER DET MULIG Å MALE PÅ VÅTT LINOLJEKITT?
Svar :
Med veldig lett trykk på børsten fungerer den utmerket. Linoljemaling "gifter seg" godt med linoljekitt.
Linoljekittfalsen anbefales å males rett etter kitting eller la den tørke i 2 uker. En mellomting her kan forårsake at "overflatehinnen" flasser av etter en tid. Ikke bra den står for lenge ,da kittet tørker ut.
LINOLJEMALINGEN TØRKER ALDRI?
Svar :
Linoljemaling tørker alltid på 1-3 dager.
1. Mal veldig tynt og spred malingen grundig. Minst 4-8 ganger opp og ned med børsten og deretter en siste hel strøk fra topp til bunn. Etter første strøk skal overflaten fortsatt være godt synlig.
La malingen tørke grundig mellom hvert strøk.
3. Rør glasset godt før maling.
4. Ha god inneluftutveksling.
5. Hold minst 15 grader varm innendørs.
6. Mal aldri utendørs
i fuktig vær eller under 5 grader hele dagen.
7. Ikke tilsett tørkemiddel.
JEG HAR ET LINOLJEMALT GULV. HVORDAN RENGJØR OG VEDLIKEHOLDER JEG DET?
Svar : Et linoljegulv er veldig slitesterkt. Imidlertid er det noen få ting å huske på: Linoljemaling er følsom for baser. derfor skal man bare tørke vått med en litt fuktig klut / mopp og med et pH-nøytralt middel, f.eks. Zalo oppvaskmiddel for hånd. (Den rengjøres faktisk akkurat som et linoleumgulv.) Linoljemaling påføres i et mye tynnere lag enn konvensjonell maling, og derfor slites du "mekanisk" ned malingslaget raskere enn en vanlig gulvmaling. På den annen side bærer den mykt og vakkert og vedlikeholdes lett ved å påføre et lag maling. (Vanlige malingssprekker og må pusses før maling.) Hvis du tilfeldigvis er stygg mot gulvet og brukte grunnleggende rengjøringsmidler, og gulvet har blitt kjedelig og vanskelig å rengjøre uten å bli slitt, kan du påføre olje over overflaten. Så ser det ut og fungerer som nymalt.
JEG HAR MALT VINDUENE MINE I EN MØRK RØD FARGE. MEN ETTER ET PAR ÅR HAR FARGEN PÅ SØRSIDEN LYST OG BLITT NESTEN ROSA. HAR PIGMENTET BLEKNET? MÅ JEG MALE PÅ NYTT?
Svar :
Det er ikke pigmentet som har bleket, men fargen ser lysere ut fordi oljen i overflatelaget har lekket ut. Påfører du et tynt lag med kokt linolje, så får overflaten glansen og fargen igjen. Det anbefales og male 1-2 strøk for lengst holdbarhet.
LINOLJEMALING PÅ GULV?
Svar : Her vil jeg slå et ekstra slag for linoljemaling på gulvet. Det er faktisk mange flotte linoljemalte gulv. I disse dager med hurtigtørrende syntetiske gulvmaling. Med linoljemaling blir gulvet naturlig vakkert og gir en behagelig følelse å gå på. Slitasje er fin og gir en fin patina. En følelse og patina som moderne vannbasert maling ikke kan skape.
Maling av gulv med linoljemaling fungerer på samme måte som å male vegger, tak og møbler med linoljemaling. Imidlertid bør man være ekstremt forsiktig med å påføre fargen veldig veldig tynn.
Mal aldri gulv med matt linoljemaling eller emulsjonsmaling. Overflaten blir kjedelig og vakker i begynnelsen, men vanskelig å holde ren. Imidlertid vet jeg at eggoljetempera fungerer bra hvis du har tid.
Fargene på gulv har vært mange opp gjennom årene. Vår vanligste gulvfarge er lys grå. Det gir et vakkert kalksteinfarget utseende. Engelsk rød, jernoksidbrun og gulloker er også vanlige farger. Selv har jeg malt med jernoksidsvart farge. Ikke så vanlig kanskje, men det ble veldig bra! Jeg har også prøvd hvite gulv, og hvis du ikke er redd for å rengjøre ofte, blir det veldig bra. Rutete gulv og standardmalte gulv blir vanligere, spesielt i kjøkken og haller. Krever tålmodighet og planlegging. Hvitt eller litt off-white med perlegrått mønster er vakkert.
Hvis gulvene er veldig slitte og du nesten får flis i føttene, er maling et godt alternativ. Slip forsiktig bort det verste og mal deretter tre strøk linoljemaling.
Vi får ofte spørsmål om vedlikehold og rengjøring av gulv og malte gulv. Vi anbefaler alltid vaskemiddel og vann. Såpe og linoljesåpe kan ødelegge linoljemaling og blant annet gjøre slik at det blir ujevn glans på gulvet . Det samme gjelder hvis du har behandlet gulvet med gulvolje. Såpe og Eoc linoljesåpe er sterke, så til slutt får du oljen ut av treverket og du får et såpeskurvet gulv i stedet.
Forbruk:
1 liter er nok til 15-20 kvadratmeter, avhengig av overflaten. For å oppnå en jevn dekkende overflate, kreves det vanligvis minst tre strøk.
Tørketid:
24-48 timer og lenger i noen tilfeller av fargeblandinger. Forsikre deg om at du har god lufttilførsel i rommet, og at du rører på malingen.
Rengjøringsverktøy: Den
enkleste måten å rengjøre verktøy og hender på er med såpe og vann.
Gulfarging av hvit linoljemaling:
Linoljemaling er fotokromatisk, noe som betyr at den naturlig blir gul hvis den ikke utsettes for lys.
Fremgangsmåte:
1. Rengjør overflaten av grovt smuss og normalt tilsmussede overflater med vaskemiddel og vann. Oppstått mugg vaskes og behandles med mugghemmere. Vask alltid nytt tre med muggavvisende.
2. Fjern all gammel løs maling med en skrape. Plastmaling fjernes helt med en skrape og varmelampe. Gammel oljemaling og linoljemaling som er løstsittende fjernes med en skrape. Den gjenværende fargen kan forbli. Slip skarpe malingskanter med sandpapir.
Fyll uregelmessigheter utendørs med linoljekitt og innendørs med linoljekitt. Tenk på hvor mye du trenger for å fikse feil og hulrom. Gulv er litt forskjellige fra vegger og snekring, ettersom de slites hardere og krever rengjøring og mer vedlikehold. For mye reparasjon med kitt eller annet materiale slites raskt ut og blir ofte stygt over tid. Det samme gjelder reparasjon eller utfylling av gulvsprekker. Det ser fint ut de første ukene så blir det nesten verre enn det var før. Så pass på overkoking! Se det som fine feil og patina i stedet.
4. Skjellakk på kvister en gang eller to ganger innendørs, ikke utendørs.
5. Grunn meget tynne, trefrie overflater med linoljemaling, fortynnet med ca 10-20% lavaromatisk. La tørke i 24 timer. Hvis treet har hevet seg, skal du overflaten forsiktig med fint sandpapir.
Mellomstrøk veldig tynn med linoljemaling, fortynnet med ca 5-10% terpentin. La tørke i 24 timer.
7. Sluttbelegg med linoljemaling ufortynnet.
8. Hvis overflaten fremdeles har ujevn glans, må du stryke den på nytt.
Hvis du vil at overflaten skal være helt ugjennomsiktig og jevn, må du alltid stryke overflaten minst tre ganger når du maler på nytt. Ved ommaling er det vanligvis nok med ett eller to strøk.
Hvis du har sparklet overflaten, vil overflaten vanligvis alltid ha matte flekker etter første og andre strøk. Hvis overflaten er veldig absorberende, kan den noen ganger ha ujevn glans selv etter et tredje strøk. Det er vanligvis estetisk, men hvis du vil ha en helt jevn overflate, kan det noen ganger være nødvendig å stryke igjen for å bli kvitt det helt.
Ved første strøk absorberes linoljemaling godt inn i underlaget. Forvent ca 10-15 kvm / liter. Under den andre strykningen absorberer den ikke så mye og mindre maling blir brukt. Ved siste stryking kan du vanligvis stole på at linoljemaling dekker ca. 18-20 kvm / liter. Da er det viktig at du legger stryker malingen ordentlig ut og har på veldig tynt.
Lykke til!
NÅR ER DET PÅ TIDE Å MALE PÅ NYTT MED LINOLJEMALING?
Svar :
- når topplaget har krittet /offret seg - dvs. det ytterste laget med maling - kan det være nok med ett strøk
- når linoljemalingen har krittet seg ned til grunnfargen - altså også mellomstrøket - bør du male to strøk
- når malingen har sprukket i sitt karakteristiske krokodillehudmønster, er det på tide å fjerne så mye som mulig og grunne alle rene treoverflater og deretter to strøk med linoljemaling.
HVA SKAL JEG TENKE PÅ HVIS JEG VIL ANSETTE EN MALER/MALERMESTER TIL Å GJØRE JOBBEN MED Å MALE MED LINOLJEMALING:
Svar :
- sørg for at tilbudet tar hensyn til tørketiden og det avtalte antall strøk
- diskutere ev. korreksjoner før du starter arbeidet (blemmer / utslett osv.)
- sørg for å ta referanser - ikke bare på firmaet, men også på maleren som skal utføre jobben.
HVOR MANGE STRØK BØR JEG MALE MED LINOLJEMALING?
Svar : Nytt treverk bør alltid få grunning og 2 strøk. Er det maling på veggen fra før, holder det med 2 strøk over dette. Husk god tørk imellom strøkene.
HVA ER ULEMPENE MED LINOLJEMALING?
Svar : Ulempene med linoljemaling iforhold til moderne produkter er at linoljemaling tørker svært sakte, slik at støv og fluer får god tid til å feste seg. Du har derimot god tid på å jobbe for å få et vakkert resultat. Linoljemaling kan lukte linolje i lengre tid etter at jobben er gjort. Når den tørker danner det seg lavmolekyle kemiske foreninger, mest aldehyder, som skaper lukt og kan være et problem for følsome personer.
Linoljemaling er også tyngre og arbeide med, da det skal strykes meget tynnt på. Det må jobbes med pensel.
KAN MAN MALE OVER LINOLJEMALING?
Svar : Ja, det kan du. Den bør mattes og vaskes godt før videre behandling. Vil derimot anbefale å fortsette bruke linoljemaling for best vedheft til underlaget.
HVA ER PRIS PÅ LINOLJEMALING?
Svar : Linoljemaling hvit ligger på ca 400 kr literen, men husk på at du kjøper verken vann eller løsemidler som i andre moderne malinger. Se tørrstoff innehold. Tørrstoffet er det som ligger igjen på veggen etter at malingen er tørket. Feks. en moderne utvendig akryl maling har 36% tørrstoffinnehold, mens linoljemaling fra Engwall o Claesson har 97%. Nytt hus med 150 m2 ny panel går det ca 30 liter linoljemaling tillsammen. Er det malt tidligere vil det gå 22 liter.
Hva erstatter Antiparasitt ?
Svar: Mito er ett vannbasert antiparasitt middel som beskytter effektivt mot Tremit, tremark, mott, soppborrebille og andre typer borrebiller. Også effektiv mot fluer, møll og andre innsekter. En god erstatter av Jotun antiparasitt. https://www.historiskmaling.no/products/mito-spesialmiddel-for-beskyttelse-av-ubehandlet-treverk
HAR DU ANDRE SPØRSMÅL OM LINOLJEMALING OG PRODUKTER?
SEND E-POST TIL post@historiskmaling.no eller trykk på kontakt oss knappen øverst i høyre hjørne.